8 motive pentru care e important sa ai un medic de familie

1.      Medicul de familie asigura legatura dintre pacient si sistemul national de sanatate

Daca ai o problema medicala nu foarte grava, dar care te supara, precum o urticarie, o raceala sau o amigdalita este recomandat sa apelezi la medicul de familie. De fapt, pentru cea mai mare parte a problemelor medicale aparute, ar trebui sa te indrepti mai intai tot spre el. Prin urmare, daca nu este o urgenta medicala, vizita la unitatea de primiri urgente nu este necesara.

2.      Relatia medic – pacient, o relatie de o viata

Data fiind varietatea pacientilor pe care ii are un medic de familie, de la copii la varstnici, precum si varietatea afectiunilor pe care le trateaza, de cele mai multe ori, relatia cu medicul de familie este o relatie de lunga durata, uneori pe parcursul a zeci de ani si poate include mai multe generatii de pacienti.

3.      Medicii de familie trateaza o gama larga de afectiuni

Medicii de familie au pregatirea necesara pentru a trata sau monitoriza foarte multe boli (diabet, afectiuni cardiace, dermatologice, renale, endocrine etc). Cunoscand istoricul medical al pacientilor, ei reusesc sa integreze toate informatiile medicale, avand o privire in ansamblu asupra pacientului. Medicul de familie te poate ajuta daca vrei sa renunti la fumat sau daca vrei sa slabesti in mod sanatos, daca suferi de anxietate, depresie sau boli psihice.

4.      Medicul de familie iti cunoaste istoricul medical

De-a lungul timpului, medicii de familie ajung sa isi cunoasca pacientii foarte bine. Le cunosc afectiunile cronice, modul in care au reactionat la medicamente in trecut. Stiu ce fel de pacient esti, daca esti o persoana care isi face griji prea multe in general sau din contra, esti mai putin temator, aspecte care pot fi importante cand vine vorba despre o afectiune cronica pe care o ai sau una nou-aparuta. Au un rol important si in depistarea in faza incipienta a unei boli cronice.

5.      Medicul de familie cunoaste istoricul medical al familiei tale

Atunci cand un medic cunoaste si trateaza mai multe generatii ale aceleiasi familii, este mult mai simplu sa cunoasca istoricul medical si sa inteleaga ce implicatii are acesta asupra sanatatii sau ce rol joaca in preventie.

6.      Medicul de familie te indruma catre investigatiile sau specialistul de care ai nevoie

Daca si cand e nevoie sa fii consultat de un medic specialist, medicul de familie este cel mai in masura sa te indrume spre un medic care sa corespunda atat nevoilor, cat si personalitatii si posibilitatilor tale. Spre exemplu, daca iti sunt prescrise noi medicamente, medicul de familie este cel care stie exact toate medicamentele pe care tu le iei si tot el se asigura ca nu exista interactiuni intre acestea.

7.      Medicii de familie ajuta la pastrarea viabilitatii financiare a sistemului medical

Utilizarea asistentei primare este rentabila pentru sistemul national de sanatate. Studiile au aratat ca o crestere a cheltuielilor pentru asistenta medicala primara, duce la o scadere a costurilor pentru intregul sistem de sanatate.

8.      Medicii de familie ajuta la cresterea calitatii vietii pacientilor

Medicii de familie se ingrijesc de calitatea sanatatii tale si a familiei, per ansamblu, fiindca grija lor este orientata catre pacient. Ei sunt cei care explica pe intelesul fiecaruia tratamentele avute sau primite de la medicii specialisti si evolutia bolii, prin integrarea tuturor informatiilor in contextul personal al fiecarui pacient. 

Rolul medicului de familie este atat de evaluare si monitorizare a diferitelor afectiuni, dar si de preventie, fiindca el este specialistul care se ingrijeste de starea de sanatate a populatiei si totodata si de imbunatatirea ei. Este necesar un bagaj vast de cunostinte, precum si numeroase abilitati, importante pentru o buna comunicare si relationare cu pacientii. Putem considera medicul de familie ca un medic „personal”, data fiind relatia pe care ajungem s-o construim in urma contactelor repetate cu acesta de-a lungul timpului, relatie bazata pe incredere reciproca, consideratie, respect si corectitudine.

telios medicine