Sfat medical : Aveti nevoie sa folositi Multivitamine?

Multi dintre noi considera ca este o idee buna sa consume o multivitamina zilnic, pe principiul: “De stricat nu strica, poate ajuta”. Si, datorita faptului ca multi dintre noi nu reusesc sa consume suficiente fructe si legume bogate in vitamine, cu siguranta un mic supliment constituie un “plan B” rezonabil.

In realitate, raspunsul este putin mai complicat. In primul rand, majoritatea noastra obtinem suficienti nutrienti din dieta noastra curenta (chiar daca nu este una optima), asa incat nu suferim de deficiente de vitamine sau minerale din punct de vedere clinic. Cu multi ani in urma, deficientele de vitamine si de minerale (ca vitamina C - care cauzeaza scorbut cand lipseste din dieta, vitamina D - care poate duce la afectiuni ale oaselor  sau rahitism, iod - care acum este adaugat in sarea de masa - poate cauza boli ale tiroidei sau gusa), reprezentau probleme grave pentru sanatatea populatiei. In ziua de astazi insa aceste boli sunt rar prezente la controlul medical.

Cu toate acestea, ani de cercetari in domeniul medical sugereaza ca anumite vitamine si minerale sunt bine de administrat in anumite situatii. Ar necesita cateva capitole intr-o carte pentru a explica toate detaliile si nuantele, insa vom incerca sa sumarizam aici pentru dumneavoastra cele mai importante puncte.

·        Peste 65 de ani: Pe masura ce imbatranim, deficientele de vitamine si minerale devin mai des intalnite. Vitamina D, Zincul si Vitamina B12 sunt cele mai comune deficiente intalnite la pesoanele in varsta.

·        Degenerescenta maculara cauzata de inaintarea in varsta: Persoanele care sufera de aceasta afectiune a ochilor  pot beneficia de administrarea de suplimente cu vitamine bogate in luteina, beta-caroten, Vitamina A, C, E si mineralele zinc si cupru. Suplimentele administrate pentru sanatatea ochilor pot reduce riscurile legate de pierderea vederii odata cu inaintarea in varsta.

·        Malnutritie/Subnutritie: In cazul in care consumati o cantitate redusa de nutrienti (fie datorita dietelor extreme, veganismului, sau problemelor medicale ca ulcerul sau cancerul gastric) cresc sansele sa aveti o deficienta de vitamine sau minerale. Persoanelor care consuma putine calorii (sau mancare de calitate inferioara) le este recomandat sa consulte doctorul in legatura cu nevoile de suplimentare cu vitamine si minerale

·        Vindecarea ranilor: Ranile mari (cauzate de accidente, arsuri, interventii chirurgicale sau ulcere diabetice etc.) se vindeca mai repede daca se suplimenteaza cu vitamina A, C, E si Zinc

·        Sarcina: Daca sunteti insarcinata sau incercati sa deveniti insarcinata este recomandat sa va suplimentati pre-natal dieta cu suplimente care include acid folic, fier, iod si calciu.

·        Anemie cronica sau pierderi recente de sange: Daca suferiti de anemie cauzata de deficienta de fier este recomandat sa folositi suplimente de fier. De retinut ca suplimente de fier administrate oral cauzeaza constipatie semnificativa.

·        Bypass gastric: Daca ati suferit o interventie de bypass gastric, probabil veti avea o capacitate redusa de a absorbi nutrienti. Desi afectiunea cea mai des intalnita dupa un bypass gastric o reprezinta niveluri scazute de vitamina B2, este posibil sa fie afectate si cele de acid folic, zinc, cupru, calciu si vitamina D

·        Consum ridicat de alcool: Este posibil ca acidul folic si vitaminele B1 si B12 sa aiba un nivel scazut si vor necesita suplimentare pentru persoanele care consuma alcool in cantitati ridicate si frecvent

 
 
 

Poate o multivitamina sa dauneze?

Este important de stiut ca suplimentele dietetice se supun unui set de reguli diferite fata de cele pentru alimente si medicamente

In cazul in care suplimentul multivitamina va cauzeaza sa depasiti doza recomandata de pentru diverse vitamine si minerale, puteti sa aveti efecte secundare. Exemple includ:

Calciu: Suplimentarea excesiva cu calciu pe termen lung este asociata cu cresterea riscului de atac de cord. Teoria este ca desi calciul este benefic pentru oase, corpul uman poate depozita calciu in exces pe peretii arterelor, cauzand ingustarea lor si mai tarziu chiar inchiderea.

Vitamina A: Nivelele ridicate de vitamina A pot cauza simptome de greata si caderea parului, si pot creste riscul de cancer pulmonar pentru fumatori. Exista riscul defectelor natale in cazul sarcinii pentru femeile care folosesc vitamina A in exces.

Fier: Fierul poate fi toxic in exces. Greata, senzatie de voma si diareea pot progresa in atacuri de apoplexie, vedere dubla si ritm alert al inimii. Supradoza de fier este foarte periculoasa pentru copii.

Mangan: In exces, managanul poate cauza dureri de cap, crampe musculare, oboseala si agresivitate care poate evolua in tremuri.

Concluzie

Majoritatea persoanelor nu necesita consumul de multivitamine. Anumite vitamine si minerale continute intr-un supliment multivitamina pot fi folositoare in cazul prezentei unor deficiente, dar sursele alimentare sunt absorbite in general mai bine.

In cazul in care aveti o deficienta anume, este recomandat sa suplimentati doar acea vitamina sau mineral mai degraba decat sa folositi o pastila care contine alte suplimente de care nu aveti nevoie.

telios medicine