De ce ne cade parul?

Stiati ca barbatii din SUA cheltuie peste un miliard de dolari anual pentru tratamentele impotriva caderii parului? In mod ironic, totodata ei cheltuie peste 4 miliarde de dolari pentru produse pentru indepartarea parului nedorit. In consecinta, regenerarea parului, dar si indepartarea acestuia din locurile nedorite reprezinta o afacere de 5 miliarde de dolari, aceasta suma fiind cheltuita numai de barbati.

Un studiu recent efectuat pe 2000 femei din SUA, releva faptul ca acestea cheltuie in jur de 80 de dolari lunar pe produse si tratamente pentru par, ceea ce inseamna pana la 55000 de dolari de-a lungul vietii. Un alt studiu arata ca femeile totodata cheltuie pana la 23000 de dolari pe parcursul vietii pentru produse destinate indepartarii parului.

Prin urmare, ingrijirea parului reprezinta o mare problema. Una care merita toata atentia. In primul rand, caderea parului este o problema foarte des intalnita. De fapt, 40% dintre barbati sunt afectati de aceasta problema intr-o anumita masura pana la varsta de 35 de ani iar pentru 80% dintre acestia aceasta cadere este semnificativa pana la varsta de 85 de ani. Caderea parului (capilar) nu este o afectiune care afecteaza doar barbatii, dupa cum este estimat si de Academia Americana de Dermatologie, 40% dintre femei sufera de caderi semnificative pana la 40 ani. Majoritatea oamenilor pierd 50-100 fire de par/ zi, insa rarirea parului apare atunci cand nu se regenereaza in acelasi ritm.

Cauzele caderii parului pot fi impartite in doua categorii: factori care depind de stilul de viata si factori independenti de acesta.

 
 

 

Factori independenti de stilul de viata

1.    Ereditatea: Este pusa cel mai adesea pe seama caderii parului. Mostenirea genetica este responsabila pentru varsta la care apare caderea parului, ritmul caderii parului si gradul de alopecie.

2.    Bolile autoimune: In unele cazuri, organismul nostru „ataca” foliculii pilosi, rezultand portiuni fara par (alopecia areata) sau alopecie totala (alopecia totalis).

3.    Modificarile hormonale: Caderea temporara a parului poate fi cauzata si de sarcina, nastere, precum si de instalarea menopauzei. Nivelul de hormoni este in stransa legatura si cu glanda tiroida, ceea ce inseamna ca afectiunile tiroidei pot determina caderea parului

4.    Radioterapia: Pentru pacientii cu afectiuni oncologice care urmeaza tratamente prin radioterapie localizata la nivelul capului, poate rezulta caderea permanenta a parului.

 

Factori dependenti de stilul de viata

1.    Coafatul si tratamentele aplicate parului: Coafurile care tin parul strans sau impletit determina caderea parului prin presiunea pe care o exercita asupra firului de par.

2.    Medicamentele: Medicamentele folosite pentru tratarea cancerului, artritei, depresiei, problemelor cardiace, medicatia antihipertensiva si anticonceptionalele pot cauza caderea parului. Administrarea vitaminei A in exces poate de asemenea sa determine caderea parului.

3.    Infectii dermatologice: Dermatofitiile pilelii paroase ale capului pot avea ca consecinta caderea parului. Aceasta este reversibila o data ce infectia este tratata (cu antifungice de uz topic).

4.    Trichotillomania: este o tulburare mentala care se manifesta printr-o dorinta obsesiva de a-si smulge parul, ceea ce duce la alopecie. Se recomanda psihoterapie, iar o data tratata, caderea parului este reversibila.

5.    Stresul: Orice trauma de natura psihica poate duce la caderea temporara a parului. Slabirea brusca si excesiva, o raceala indelungata, interventiile chirurgicale sau decesul unei persoane apropiate sunt alte exemple care pot determina de asemenea caderea parului.

6.    Afectiuni ale pielii: Lichenul plan, unele tipuri de lupus, sarcoidoza pot cauza caderea parului. Aceasta poate fi prevenita sau tratata, daca afectiunea este tratata corespunzator.

7.    Malnutritia: Se refera la persoanele care au un aport nutritiv insuficient, din diferite motive sau care sufera de anorexie. Alimentatia sanatoasa este importanta pentru cresterea si sanatatea parului, cu toate ca aportul de vitamine nu a demonstrat o mare eficacitate in regenerarea parului.

Cunoasterea cauzei care sta la baza caderii parului este imperios necesara in vederea asigurarii unui tratament corespunzator. Saptamana viitoare vom discuta despre tratamentele caderii parului, in special acea cadere care este independenta de stilul de viata.

telios medicine