De ce ne cade părul?

Știați că bărbații din SUA cheltuie peste un miliard de dolari anual pentru tratamentele împotriva căderii părului? În mod ironic, totodată ei cheltuie peste 4 miliarde de dolari pentru produse pentru îndepărtarea părului nedorit. În consecință, regenerarea părului, dar și îndepărtarea acestuia din locurile nedorite reprezintă o afacere de 5 miliarde de dolari, această sumă fiind cheltuită numai de bărbați.

Un studiu recent efectuat pe 2000 femei din SUA, relevă faptul că acestea cheltuie în jur de 80 de dolari lunar pe produse și tratamente pentru păr, ceea ce înseamnă până la 55000 de dolari de-a lungul vieții. Un alt studiu arată că femeile totodată cheltuie până la 23000 de dolari pe parcursul vieții pentru produse destinate îndepărtării părului.

Prin urmare, îngrijirea părului reprezintă o mare problemă. Una care merită toată atenția. În primul rând, căderea părului este o problemă foarte des întâlnită. De fapt, 40% dintre bărbați sunt afectați de această problemă într-o anumită măsură până la vârsta de 35 de ani, iar pentru 80% dintre aceștia această cădere este semnificativă până la vârsta de 85 de ani. Căderea părului (capilar) nu este o afecțiune care afectează doar bărbații, după cum este estimat și de Academia Americană de Dermatologie, 40% dintre femei suferă de căderi semnificative până la 40 ani. Majoritatea oamenilor pierd 50-100 fire de păr/ zi, însă rărirea părului apare atunci când nu se regenerează în același ritm.

Cauzele căderii părului pot fi împărțite în două categorii: factori care depind de stilul de viață și factori independenți de acesta.

 
 

 

Factori independenți de stilul de viață

1.    Ereditatea: Este pusă cel mai adesea pe seama căderii părului. Moștenirea genetică este responsabilă pentru vârsta la care apare căderea părului, ritmul căderii părului și gradul de alopecie.

2.    Bolile autoimune: În unele cazuri, organismul nostru „atacă” foliculii piloși, rezultând porțiuni fără păr (alopecia areată) sau alopecie totală (alopecia totalis).

3.    Modificările hormonale: Căderea temporară a părului poate fi cauzată și de sarcină, naștere, precum și de instalarea menopauzei. Nivelul de hormoni este în strânsă legătură și cu glanda tiroida, ceea ce înseamnă că afecțiunile tiroidei pot determina căderea părului.

4.    Radioterapia: Pentru pacienții cu afecțiuni oncologice care urmează tratamente prin radioterapie localizată la nivelul capului, poate rezulta căderea permanentă a părului.

 

Factori dependenți de stilul de viață

1.    Coafatul și tratamentele aplicate părului: Coafurile care țin părul strâns sau împletit determină căderea părului prin presiunea pe care o exercită asupra firului de păr.

2.    Medicamentele: Medicamentele folosite pentru tratarea cancerului, artritei, depresiei, problemelor cardiace, medicația antihipertensivă și anticoncepționalele pot cauza căderea părului. Administrarea vitaminei A în exces poate de asemenea să determine căderea părului.

3.    Infecții dermatologice: Dermatofițiile pilelii păroase ale capului pot avea ca consecință căderea părului. Aceasta este reversibilă o dată ce infecția este tratată (cu antifungice de uz topic).

4.    Trichotillomania: este o tulburare mentală care se manifestă printr-o dorință obsesivă de a-și smulge părul, ceea ce duce la alopecie. Se recomandă psihoterapie, iar o data tratată, căderea părului este reversibilă.

5.    Stresul: Orice traumă de natură psihică poate duce la căderea temporară a părului. Slăbirea bruscă și excesivă, o răceală îndelungată, intervențiile chirurgicale sau decesul unei persoane apropiate sunt alte exemple care pot determina de asemenea căderea părului.

6.    Afecțiuni ale pielii: Lichenul plan, unele tipuri de lupus, sarcoidoza pot cauza căderea părului. Aceasta poate fi prevenită sau tratată, dacă afecțiunea este tratată corespunzător.

7.    Malnutriția: Se referă la persoanele care au un aport nutritiv insuficient, din diferite motive sau care suferă de anorexie. Alimentația sănătoasă este importantă pentru creșterea și sănătatea părului, cu toate că aportul de vitamine nu a demonstrat o mare eficacitate în regenerarea părului.

Cunoașterea cauzei care stă la baza căderii părului este imperios necesară în vederea asigurării unui tratament corespunzător. Săptămâna viitoare vom discuta despre tratamentele căderii părului, în special acea cădere care este independentă de stilul de viață.

telios medicine