Metode de tratament ale caderii parului

In articolul precedent am discutat despre cauzele caderii parului. Daca au fost tratate toate posibilele „cauze reversibile” sau cele care depind de noi (anumite medicamente, infectiile scalpului, diminuarea stresului, anumite coafuri si tratamente cosmetice aplicate parului, o alimentatie nesanatoasa, tratarea oricarei afectiuni care are ca efect caderea parului), atunci raman in discutie factorii care sunt independenti de stilul de viata (genetici, androgenici) si multiplele tratamente care sunt disponibile.

 
 

Medicatia (sunt numai doua medicamente aprobate de FDA pentru caderea parului)

a     Rogaine (minoxidil) atat pentru barbati, cat si pentru femei. Pe scurt, Minoxidil este un OTC, care se prezinta sub forma de solutie cutanata sau spuma, care se aplica pe scalp de doua ori pe zi, iar apoi se maseaza, pentru a stimula cresterea parului si a preveni caderea acestuia. Poate fi folosit atat de femei, cat si de barbati. Rezultatele nu apar imediat. Oprirea caderii parului si/sau reinceperea cresterii parului nu vor surveni decat dupa trecerea unei perioade de timp, aproximativ 16 saptamani, timp in care tratamentul trebuie aplicat constant. Nu este cunoscut in intregime mecanismul de actiune al minoxidilului, dar se crede ca actioneaza ca un usor antihipertensiv, prin dilatarea vaselor de sange, fapt care ar ajuta mentinerea sanatatii foliculilor pilosi. Pentru femei s-a demonstrat ca o concentratie mica de minoxidil (0.25 mg zilnic) in combinatie cu spironolactona (25 mg zilnic) imbunatatesc semnificativ cresterea parului, reducerea caderii si imbunatatirea densitatii acestuia. Solutia cutanata de minoxidil se gaseste sub doua concentratii, de 2%, respectiv de 5%. Utilizarea unei concentratii mai mari predispune la aparitia efectelor adverse, precum iritatia scalpului si cresterea anormala a parului pe corp.

b     Propecia (finasterida) destinat utilizarii numai de catre barbati Se administreaza cate un comprimat zilnic. Pentru ca acest medicament sa fie eficace, este necesara administrarea continua si constanta. La majoritatea barbatilor tratati cu Propecia rata caderii parului a incetinit, iar la unii dintre acestia a aparut chiar o imbunatatire a cresterii parului. Reactiile adverse includ scaderea apetitului sexual si tulburari de ejaculare, care persista si dupa intreruperea tratamentului. Femeile insarcinate sau care pot sa fie insarcinate trebuie sa evite orice contact cu comprimatele de Propecia rupte sau sfaramate. In esenta, Propecia actioneaza prin cresterea nivelului de testosteron in sange, acesta fiind responsabil pentru stimularea cresterii parului.

Tratamentul chirurgical

Consta in prelevarea dintr-o zona putin vizibila (spatele urechilor sau regiunea occipitala) a unor benzi mici de piele, care contin fire de par si apoi grefarea acestora in zonele afectate de alopecie. Este o metoda costisitoare si dureroasa. De asemenea, exista riscul unor infectii, iar dupa vindecare pot ramane cicatrici. Totodata, daca alopecia se agraveaza, grefele de piele pot parea nelalocul lor.

Tratamentul prin laser

Aceasta terapie foloseste laser de intensitate scazuta, cu o lungime de unda de 630-670 nm. Aceste tratamente pot fi facute la salon, dar au aparut si dispozitive care pot fi folosite cu usurinta si acasa (cum sunt periile cu laser). Pentru rezultate vizibile este necesar ca aceasta terapie sa se efectueze de 2-3 ori pe saptamana, timp de 12 pana la 26 de saptamani, chiar si un an. S-ar parea ca laserul actioneaza prin cresterea fluxului sanguin la nivelul scalpului, care are ca efect regenerarea foliculilor de par. Totusi, este o terapie controversata, a carei eficacitate nu a fost demonstrata prin studii clinice, presupunandu-se a fi doar o inventie a centrelor de infrumusetare.

Peruci si mese

Reprezinta ultima alternativa pentru cei care sufera de alopecie. De asemenea, pentru a masca zonele afectate, se pot folosi spray-uri colorate si produse cosmetice pentru volum.

Tratamentul caderii parului trebuie sa fie individualizat si adaptat in functie de tip, cauza si severitate si trebuie stabilit impreuna cu un specialist pentru obtinerea rezultatelor optime.

telios medicine