Metode de tratament ale căderii părului

În articolul precedent am discutat despre cauzele căderii părului. Dacă au fost tratate toate posibilele „cauze reversibile” sau cele care depind de noi (anumite medicamente, infecțiile scalpului, diminuarea stresului, anumite coafuri și tratamente cosmetice aplicate părului, o alimentație nesănătoasă, tratarea oricărei afecțiuni care are ca efect căderea părului), atunci rămân în discuție factorii care sunt independenți de stilul de viață (genetici, androgenici) și multiplele tratamente care sunt disponibile.

 
 

Medicația (sunt numai două medicamente aprobate de FDA pentru căderea părului)

  1. Rogaine (minoxidil) atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Pe scurt, Minoxidil este un OTC, care se prezintă sub formă de soluție cutanată sau spumă, care se aplică pe scalp de două ori pe zi, iar apoi se masează, pentru a stimula creșterea părului și a preveni căderea acestuia. Poate fi folosit atât de femei, cât și de bărbați. Rezultatele nu apar imediat. Oprirea căderii părului și/sau reînceperea creșterii părului nu vor surveni decât după trecerea unei perioade de timp, aproximativ 16 săptămâni, timp în care tratamentul trebuie aplicat constant. Nu este cunoscut în întregime mecanismul de acțiune al minoxidilului, dar se crede că acționează ca un ușor antihipertensiv, prin dilatarea vaselor de sânge, fapt care ar ajuta menținerea sănătății foliculilor piloși. Pentru femei s-a demonstrat că o concentrație mică de minoxidil (0.25 mg zilnic) în combinație cu spironolactona (25 mg zilnic) îmbunătățesc semnificativ creșterea părului, reducerea căderii și îmbunătățirea densității acestuia. Soluția cutanată de minoxidil se găsește sub două concentrații, de 2%, respectiv de 5%. Utilizarea unei concentrații mai mari predispune la apariția efectelor adverse, precum iritația scalpului și creșterea anormală a părului pe corp.

  2. Propecia (finasterida) destinat utilizării numai de către bărbați. Se administrează câte un comprimat zilnic. Pentru ca acest medicament să fie eficace, este necesară administrarea continuă și constantă. La majoritatea bărbaților tratați cu Propecia rata căderii părului a încetinit, iar la unii dintre aceștia a apărut chiar o îmbunătățire a creșterii părului. Reacțiile adverse includ scăderea apetitului sexual și tulburări de ejaculare, care persistă și după întreruperea tratamentului. Femeile însărcinate sau care pot să fie însărcinate trebuie să evite orice contact cu comprimatele de Propecia rupte sau sfărâmate. În esență, Propecia acționează prin creșterea nivelului de testosteron în sânge, acesta fiind responsabil pentru stimularea creșterii părului.

Tratamentul chirurgical

Constă în prelevarea dintr-o zonă puțin vizibilă (spatele urechilor sau regiunea occipitală) a unor benzi mici de piele, care conțin fire de păr și apoi grefarea acestora în zonele afectate de alopecie. Este o metodă costisitoare și dureroasă. De asemenea, există riscul unor infecții, iar după vindecare pot rămâne cicatrici. Totodată, dacă alopecia se agravează, grefele de piele pot părea nelalocul lor.

Tratamentul prin laser

Această terapie folosește laser de intensitate scăzută, cu o lungime de undă de 630-670 nm. Aceste tratamente pot fi făcute la salon, dar au apărut și dispozitive care pot fi folosite cu ușurință și acasă (cum sunt periile cu laser). Pentru rezultate vizibile este necesar ca această terapie să se efectueze de 2-3 ori pe săptămână, timp de 12 până la 26 de săptămâni, chiar și un an. S-ar părea că laserul acționează prin creșterea fluxului sanguin la nivelul scalpului, care are ca efect regenerarea foliculilor de păr. Totuși, este o terapie controversată, a cărei eficacitate nu a fost demonstrată prin studii clinice, presupunându-se a fi doar o invenție a centrelor de înfrumusețare.

Peruci și meșe

Reprezintă ultima alternativă pentru cei care suferă de alopecie. De asemenea, pentru a masca zonele afectate, se pot folosi spray-uri colorate și produse cosmetice pentru volum.

Tratamentul căderii părului trebuie să fie individualizat și adaptat în funcție de tip, cauză și severitate și trebuie stabilit împreună cu un specialist pentru obținerea rezultatelor optime.

telios medicine