Alergiile sezoniere si ameliorarea lor

O alergie de sezon este o reactie inflamatorie la un alergen din mediul inconjurator cum ar fi polenul de arbori si arbusti, de iarba, de buruieni sau sporii de mucegai. Simptomele unei alergii, declansate de eliberarea histaminei in organism, includ prurit (mancarimi ale pielii), stranut, urticarie si/sau respiratie suieratoare. Rinita alergica sezoniera sau febra fanului este des intalnita in aceasta perioada a anului datorita incarcaturii de polen din aer, care este acum mult mai mare. Simptomele acesteia includ stranut, nas infundat, lacrimarea ochilor. Din fericire, exista o serie de masuri preventive pentru ameliorarea alergiilor.

 
 

Reduceti expunerea la polenul din atmosfera

Incercati sa ramaneti in interior atunci cand nivelul polenului din atmosfera este ridicat. Informatii despre nivelul de polen pot fi obtinute on-line din toate cautarile legate de meteo. In timpul sezonului, cel mai bun moment pentru a iesi afara este dupa ploaie, pentru ca ploaia reduce cantitatea de polen din aer. Pentru a reduce expunerea la polen, se recomanda folosirea aerului conditionat fara deschiderea ferestrelor. Nu se recomanda curatarea peluzelor sau maturarea frunzelor pentru ca polenul este antrenat in acest fel in aer. Este de evitat uscarea hainelor in exterior sau a asternuturilor. Daca serviciul presupune ca activitatea sa se desfasoare in aer liber, atunci este recomandata folosirea unei masti de protectie

Reducerea simptomelor alergiilor in interiorul incaperilor

 Nu exista posibilitatea eliminarii fiecarui alergen din interioriul casei, dar expunerea la acestia poate fi redusa. Utilizati un filtru HEPA in incaperea in care dormiti. Praful, sporii de mucegai sau polenul pot fi mai usor indepartati de pe podelele de lemn sau gresie, decat de pe covoare. Utilizarea fetelor pentru saltele si a celor pentru perne poate scadea expunerea la acarieni, deoarece multi dintre cei care sufera de alergii de sezon sunt totodata alergici si la acarieni. Animalele de companie trebuie spalate regulat si trebuie tinute departe de locul in care se doarme. Indepartati hainele purtate in exterior, odata ajunsi acasa. Faceti dus si spalati-va pe cap in fiecare seara inainte de culcare, pentru a inlatura polenul de pe corp si par. 

 

Tratamentul alergiilor

 

Antihistaminicele

Antihistaminicele orale sunt disponibile fara prescriptie medicala (OTC) si cu prescriptie medicala. Ele actioneaza prin blocarea receptorilor histaminei. Sunt si mai eficiente daca incep sa fie administrate inainte de debutul simptomelor. Dintre cele care sunt OTC amintim: Loratadina (Claritine), Cetirizina (Alerid, Zyrtec), Desloratadina (Aerius), iar dintre cele cu prescriptie: Difenhidramina (Calmaben), Clorfeniramina (Clorfeniramin), Fexofenadina (Telfast).

Instilatiile nazale

Instilatiile nazale pot fi facute cu ser fiziologic, folosind o seringa sau dispozitive special, care mai apoi trebuie spalate si lasate sa se usuce, pentru a evita o posibila contaminare. S-a demonstrat eficienta serului fiziologic (clorura de sodiu 0.9%) in reducerea simptomelor rinitei alergice.

Decongestionantele nazale

Decongestionantele nazale amelioreaza simptomele alergiilor, dar nu le trateaza. Nu trebuie folosite timp indelungat (maxim 3-4 zile), pot provoca cresterea tensiunii arteriale si pot inrautati simptomele unei prostate marite, ingreunand si mai mult urinarea. Cromoglicatul de sodiu (Alergorom) este un decongestionant nazal si oftalmic, care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. Dintre cele care elibereaza fara prescriptie enumeram Xilometazolina (Olynth, Bixtonim Xylo). Acestea ajuta la ameliorarea simptomelor si pot fi folosite de mai multe ori pe zi.

Remediile naturale

Brusturele sau captalanul (Petasites hybridus), cate 500 mg zilnic, s-ar parea ca are efect preventiv in tratarea alergiilor de sezon, asemanator cu cel al histaminei. E important de stiut totusi ca si aceste remedii naturale pot avea efecte secundare sau pot interactiona cu alte medciamente, de aceea este important sa spuneti medicului si farmacistului toate medicamentele pe care le utilizati si sa cititi cu atentie prospectele acestora.

Medicatia antialergica mai include de asemenea si:

  • Corticosteroizii: Budesonid (Rhinocort Aqua), mometazona (Nasonex), furoatul de fluticazona (Flixonase)
  • Antagonisti ai receptorilor pentru leukotriene. Acestea actioneaza prin blocarea substantelor numite leukotriene, care determina ingustarea si inflamatia cailor respiratorii pulmonare
  • Imunoterapia alergenica (vaccinurile antialergice). Scopul este desensibilizarea la anumiti alergeni, reducerea simptomelor si a nevoii de medicatie. Testarea pentru a determina alergenii specifici responsabili pentru simptome este necesara inainte de a se efectua injectiile de desensibilizare.

Este foarte important sa incercati sa ameliorati simptomele alergiilor, altfel acestea se pot agrava in timp, crescand riscul aparitiei astmului. Este recomandat urmarea tratamentului inainte de inceperea sezonului de alergii.

telios medicine