Hipertensiunea arteriala

Momentul in care tratamentul hipertensiunii arteriale ar trebui initiat este controversat in prezent. Unele surse spun ca ar trebui atunci cand tensiunea arteriala e mai mare decat 140/90, in timp ce altele iau ca valoare de referinta 130/80. Prezenta altor comorbiditati este de asemenea un aspect important in initierea tratamentului, datorita potentialelor riscuri pe care le implica (AVC, afectiuni renale si cardiovasculare).

 
 

Asociatia Medicilor de Familie (AAFP) nu este de acord cu noile protocoale ale Asociatiei Americane a bolilor de inima (AHA) si Colegiului American de Cardiologie (ACC), care recomanda inceperea tratamentului la o tensiune arteriala mai mica de 130/80. AAFP reprezinta majoritatea medicilor de familie din America (aproximativ 129000 dintre ei), in timp ce ACC reprezinta majoritatea cardiologilor (49000).

Conform AHA, daca ne raportam la pragul inferior de referinta, ar rezulta ca 46% din populatia adulta din SUA este hipertensiva, in timp ce conform pragului inferior anterior, procentul s-ar reduce la 32%. Schimbarea valorilor de referinta ale hipertensiunii arteriale are drept consecinta incadrarea unui surplus de 42 milioane de americani in aceasta categorie, iar acest lucru ar trebui sa se faca tinand cont de raportul beneficiu/risc.

Problema care se impune este ca desi exista dovezi ale unor beneficii (afectare cardiovasculara redusa atunci cand tratamentul este initiat devreme) potentialele riscuri sunt mai putin clare. Tocmai din acest motiv, AAFP nu sprijina aceasta modificare, recomandand ca initierea tratamentului sa fie o decizie luata punctual si de comun acord intre medic si pacient. Din experienta medicilor, supramedicatia are ca efect slabiciunea, mai ales pe masura ce imbatranim. Pacientii se pot simti slabiti atunci cand tensiunea lor arteriala scade prea mult, iar cateodata efortul depus pentru a mentine tensiunea in parametrii normali, nu face decat sa suprasolicite organismul, fapt care adesea duce la accidente (cazaturi in special). Aceste cazaturi pot avea consecinte grave pentru pacientii care folosesc anticoagulante precum warfarina, acidul acetil salicilic (aspirina), dabigatran (Pradaxa), apixaban (Eliquis), rivaroxaban (Xarelto), care pot sangera abundent, chiar si la nivel cerebral, fapt care le poate pune viata in pericol. Asadar, inainte de a decide inceperea tratamentului pentru hipertensiunea arteriala, iata cateva aspecte care merita luate in considerare:

 

1.Acuratetea diagnosticului de hipertensiune arteriala.

O tensiune marita masurata in cabinetul medicului, cand poate ati fost agitat sau nervos, nu inseamna neaparat ca sunteti hipertensiv. Pentru o cat mai mare exactitate, se recomanda ca tensiunea arteriala sa fie masurata acasa, atunci cand sunteti linistit si relaxat, in mai multe zile, plus o vizita la cardiolog, care va poate face investigatii suplimentare pentru a va diagnostica corect.

2.Este suficient un regim de viata sanatos pentru a scadea tensiunea arteriala?

Scaderea in greutate, exercitiie fizice regulate, un regim hiposodat, pot in unele cazuri sa ajute la scaderea tensiunii arteriale, chiar pana la a suprima nevoia de medicatie.

3.Scaderea in greutate.

Chiar si pierderea a cinci kilograme poate sa fie suficienta pentru scaderea tensiunii.

4.Exista un risc crescut pentru cazaturi.

Daca suferiti de neuropatie, daca sunteti slabit sau predispus la cazaturi, datorita locului de munca sau din alte motive, atunci exista o posibilitate mai mare ca acest lucru sa se intample.

5.Urmati un tratament cu anticoagulante.

Acest lucru mareste considerabil potentialul de vatamare corporala in urma unei cazaturi sau a unui eveniment neasteptat.

 

Deshidratarea, pe fondul unei boli sau ca atare, pentru persoanele hipertensive care urmeaza un tratament in acest sens, poate fi periculoasa datorita hipotensiunii rezultate si care poate fi potential fatala.

Desi controlul hipertensiunii arteriale este foarte important, supramedicatia nu aduce cu sine stabilizarea tensiunii, ci din contra, poate avea efecte nedorite. Un regim de viata echilibrat, cu o alimentatie corespunzatoare, exercitii fizice si tratament medicamentos, in cazurile in care acesta este necesar, sunt cheia pentru o viata armonioasa in cazul in care suferiti de hipertensiune arteriala. 

telios medicine