Febra: Cand trebuie sa actionam?

Masurarea temperaturii corporale atunci cand suntem bolnavi este un obicei adanc inradacinat pentru cei mai multi oameni. Cresterea temperaturii apare de cele mai multe ori ca un raspuns al sistemului imunitar la o infectie, utilizarea drogurilor (metamfetamina) sau prin expunerea la temperaturi crescute ale mediului. Totodata, exista si fluctuatii ale temperaturii corpului. Temperatura normala este de 37°C +/- 0.5°C. Cea mai scazuta valoare a temperaturii este dimineata, pe cand cea mai crescuta valoare este seara.

 
 

Este important de retinut ca temperatura corpului omenesc poate varia in functie locul in care este masurata. Valoarea temperaturii masurata intrarectal este mai mare decat la suprafata pielii (0.3-0.4°C). Masurata sublingual sau axilar se poate aproxima temperatura reala a corpului, aceste metode avand avantajul ca sunt si mai convenabile.

Atunci cand apare o infectie, „termostatul” organismului uman, localizat la nivelul hipotalamusului si care stabileste care e temperatura pe care corpul trebuie sa si-o pastreze constant si continuu, este responsabil pentru cresterea temperaturii. Acesta este un mecanism de aparare care poate reduce multiplicarea unor germeni termo-sensibili ajutand astfel organismul sa lupte impotriva progresiei bolii.

Ceea ce e important de retinut: pentru un adult, o temperatura de pana la 39.4° C, nu este in general un motiv de alarmare, atata timp cat nu este insotita de unul sau mai multe simptome, care ar putea indica o infectie si care necesita un consult medical imediat:

 • Cefalee severa (durere de cap puternica)
 • Eruptii cutanate, mai ales daca tind sa se agraveze
 • Fotosensibilitate
 • Torticolis si durere la aplecarea capului
 • Dezorientare, confuzie
 • Varsaturi persistente
 • Dificultati ale respiratiei si durere la nivelul pieptului
 • Durere abdominala sau la urinare
 • Convulsii

Pentru bebelusi si copii, febra este un motiv de ingrijorare din cauza faptului ca ei sunt mult mai vulnerabili la infectii, iar organismul lor nu este suficient de puternic pentru a lupta impotriva acestora. Este recomandat consultul medical pentru copiii care au febra daca:

 • Sunt mai mici de 3 luni, iar temperatura masurata la nivel intrarectal este de 38° C sau mai mare
 • Intre 3 si 6 luni, temperatura intrarectala de pana la 38.9° C si sunt neobisnuit de agitati, letargici sau au o stare de disconfort sau febra este mai mare de 38.9° C
 • Intre 6 si 24 de luni, o temperatura masurata intrarectal mai mare de 38.9° C, care persista de mai mult de o zi, dar fara alte simptome. Daca pe langa aceasta febra, copilul prezinta simptome de raceala, tuse sau diaree, este indicat un consult medical cat mai repede, in functie de severitatea acestor simptome

Totodata, febra nu este un motiv de alarmare, atunci cand copilul este receptiv, raspunde la stimulii din jur, reactioneaza la vocea mamei, bea suficiente lichide si se joaca

In general, o temperatura mai mica de 39.4° C, nu este periculoasa in sine, ci reprezinta un mecanism de aparare si un raspuns natural al organismului in cazul unei infectii. Medicamentele antiinflamatoare (ibuprofen, naproxen) si paracetamolul (acetaminofen) sunt folosite ca antipiretice pentru diminuarea disconfortului cauzat de febra. Daca exista vreun motiv de ingrijorare in legatura cu febra ridicata care este insotita de oricare din simptomele discutate mai sus sau este vorba despre un bebelus sau copil, luati legatura cu medicul cat mai repede. In schimb, atunci cand este vorba despre o febra mica, poate este mai reconfortant sa ne gandim ca sistemul nostru imunitar lupta impotriva unei eventuale infectii tocmai prin cresterea temperaturii corpului, decat sa recurgem imediat la medicatia antipiretica, atat de cunoscuta si larg utilizata azi.

telios medicine