Intoxicațiile alimentare – partea întâi

 
467080-PFX89F-308.jpg

Vara este cea mai potrivită perioadă din an pentru activități în aer liber, pentru a ieși la picnic, pentru a găti și mânca în aer liber. Totodată este un moment prielnic și pentru a discuta despre microbi și virusuri care pot cauza intoxicații alimentare, mai ales în condițiile în care mâncarea nu este corespunzător păstrată sau gătită.

Există foarte multe tipuri de microbi care pot să contamineze produsele alimentare. Au fost identificate peste 250 tipuri diferite de intoxicații alimentare. Cele mai multe dintre acestea sunt infecții, cauzate de o varietate de bacterii, virusuri sau paraziți. Unele din aceste boli sunt cauzate de toxine sau produse chimice cauzate de bacterii, mai degrabă decât de o infecție cu bacteria în sine. 

Cele mai des întâlnite cauze (bacterii) ale intoxicațiilor alimentare:

Norovirus

·         Sursă alimentară: Verdețuri, fructe proaspete, crustacee (stridii)

·         Simptome specifice: Diaree, greață, vărsături, durere abdominală (uneori severă)

·         Debutul și durata simptomelor: Debut la 12-48 ore, durata 1-3 zile

Salmonella

·         Sursă alimentară: Carne de pasăre sau ouă insuficient preparate termic, lapte sau suc nepasteurizat, fructe și legume crude contaminate

·         Simptome specifice: Diaree, febră, crampe abdominale, vărsături

·         Debutul și durata simptomelor: Debut la 12-72 ore; Simptomele severe se ameliorează aproximativ într-o săptămână, dar diareea poate persista mai mult timp

Clostridium perfringens

·         Sursă alimentară: Mâncăruri gătite care după răcire sunt servite fără a fi reîncălzite, în special fripturi de carne de vită sau de pasăre

·         Simptome specifice: Diaree, crampe abdominale

·         Debutul și durata simptomelor: Debut brusc la 6-24 ore, durează mai puțin de 24 de ore

man-suffering-from-vomit_23-2147934375.jpg

Campylobacter

·         Sursă alimentară: Carne de pasăre insuficient preparată termic, lapte nepasteurizat, apă sau fructe și legume contaminate

·         Simptome specifice: Diaree (adesea cu sânge), crampe abdominale, febră

·         Debutul și durata simptomelor: Debut la 2-5 zile, durata aproximativ o săptămână

Staphylococcus aureus (Simptome provocate de o toxină produsă de bacteriile din genul Staphylococcus)

·         Sursă alimentară: Produse alimentare care nu sunt gătite după manipulare, inclusiv carne tocată, produse de patiserie, sandvișuri

·         Simptome specifice: Greață, vărsături, crampe abdominale, diaree

·         Debutul și durata simptomelor: Debut brusc la 30 minute-8 ore, durează până la 24 ore

 

Există și alte bacterii care pot cauza infecții și chiar dacă nu sunt atât de des întâlnite, pot fi severe și pot pune viața în pericol. Aceste bacterii includ:

  • Clostridium botulinum (botulism)

  • Listeria

  • E. coli

  • Vibrio

man-white-suffering-from-stomachache_23-2147934334.jpg

E important să vă adresați medicului, dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:

  • Febră mare (peste 38.9 grade Celsius)

  • Prezența sângelui în scaun

  • Semne de deshidratare (scăderea frecvenței urinării, urină închisă la culoare, senzația de amețeală la ridicare, uscăciunea gurii și a gâtului)

  • Diaree care persistă de mai mult de 3 zile

În următorul articol vom vedea cum putem preveni intoxicațiile alimentare.



 
telios medicine