100 de ani de la Marea Unire, 1 an de Telios

Un citat celebru spune ca „O calatorie de o mie de mile incepe cu un singur pas”, adica pentru toate exista un inceput, oricat ar fi de greu acesta. Mai ales cand acest inceput reprezinta totodata si explorarea unui nou domeniu la noi in tara, acela al telemedicinei.

Ce e telemedicina?

E inceputul unui nou viitor, acela in care nu mai asteptam la cozi interminabile sau pierdem ore in sir pentru programari. E limitarea timpului petrecut in cabinetele medicale. E primul pas spre sanatate, pentru ca acest domeniu isi doreste nu numai sa trateze atunci cand e cazul, dar si sa previna. Poate acest serviciu sa inlocuiasca medicina clasica sau sa trateze orice afectiune? Nu, scopul ei nu este sa inlocuiasca actul medical atunci cand acest lucru se impune. Scopul telemedicinei este sa solutioneze acele cazuri care se pot rezolva si fara o vizita la medic. O banala raceala, un deranj stomacal, un accident minor la sport, o interpretare de analize medicale sunt toate motive pentru care la un moment dat fiecare dintre noi a sunat medicul, gandindu-se ca poate obtine sfaturile necesare si prin telefon. Tehnologia e de partea noastra azi, asa ca a devenit mult mai simplu sa facem o fotografie de buna calitate care sa insoteasca un email trimis medicului pentru a evidentia simptomele unei iritatii sau ale unei urticarii. Asadar, nu ne sunt straine aceste abordari ale unor afectiuni uzuale, usoare, chiar daca domeniul este unul nou.

Beneficiile acestui serviciu sunt enorme.

Odata invatati in ce conditii se poate folosi telemedicina si cand este importanta vizita la medic, pacientii si deopotriva medicii economisesc timp. Pacientii, prin evitarea cozilor, drumuri inutile, absenta de la serviciu, iar medicii au mai mult timp la dispozitie pentru a trata cazurile mai grave, pot obtine o a doua opinie de la un coleg aflat la distanta, pe baza documentelor medicale puse la dispozitie. Accesul este mult mai rapid si se poate face si in zilele de weekend sau sarbatori legale.

La Telios facem deja toate aceste lucruri. Medicii nostri au solutionat cu succes, telefonic si online, cazuri de raceala, indigestie, eruptii si afectiuni dermatologice, afectiuni oculare, interpretari de analize sau o a doua opinie pentru pacientii care au dorit sa-si verifice diagnosticul, dar si multe altele. Pentru cei care doresc sa slabeasca in mod sanatos, avem nutritionisti care le stau la dispozitie, iar un antrenor de fitness ii ajuta pe cei care doresc sa-si modeleze corpul.

De unde stim ca au fost solutionate cu succes? Pentru ca dupa 48 de ore de la consultul initial, un asistent medical contacteaza pacientul pentru a afla cum se simte si cum a evoluat starea lui de sanatate si daca e nevoie, ii ofera un nou consult. In acest fel, starea de sanatate a tuturor pacientilor este monitorizata in mod constant.

Intr-un viitor nu foarte indepartat, telemedicina va reprezenta o alternativa atat pentru cei care din cauza programului incarcat nu pot ajunge la medic in timp util, pentru cei care se afla departe de civilizatie si nu au acces la medic, cat si pentru cei carora o astfel de abordare medicala li se potriveste si prefera, atunci cand afectiunea in cauza o permite, aceste servicii, in locul vizitei clasice la medic.

Integrarea acestui domeniu in sistemul medical, educarea pacientilor in folosirea corecta a serviciilor de telemedicina si utilizarea pe scara larga ar reprezenta un pas inainte spre optimizarea si eficientizarea oricarui sistem de sanatate.